logo_nadirheader4
Home Over Nadir Consult Therapiën Tarieven Contact

Therapiën

Om een dier te helpen maak ik gebruik van verschillende middelen en behandelingen. Deze worden gecombineerd om de beste therapie samen te stellen. Daarnaast wordt uitgebreid gekeken naar de voeding, huisvesting, omgeving, sociale contacten, opvoeding, training, etc. Waar nodig worden adviezen gegeven om deze te verbeteren.

Aromatherapie (essentiële oliën)

Bij dieren worden essentiële oliën inwendig en uitwendig toegepast. Inademen door een druppel op een geursteentje of op de borst van het dier kan een helende werking hebben op de psyche van het dier, bijvoorbeeld bij angst of verdriet. Door massage met oliën kunnen uitwendige problemen zoals huidklachten, verwondingen en parasieten verholpen worden en massage van de spieren en gewrichten kan verlichting geven bij bewegingsproblemen zoals artrose of blessures. De oliën helpen de balans te herstellen, waardoor ergere aandoeningen voorkomen worden.

Bloesemtherapie (Bach-remedies)

Een bloesemtherapie werkt direct op de geest en omdat een gezonde geest een gezond lichaam betekent, werken de remedies indirect ook lichamelijk. De bloesemremedies van Dr. Bach worden vooral ingezet bij 'gedragsproblemen'. Een dier gedraagt zich anders dan wij graag zouden willen, is bijvoorbeeld angstig, onzeker, verdrietig, agressief, dominant , blaft teveel of plast in huis. Ook dieren die over zich heen laten lopen, heimwee lijken te hebben of een trauma kunnen goed met bloesemtherapie geholpen worden.

Fytotherapie (kruiden)

Het gebruik van kruiden is de oudste en natuurlijkste manier van gezond houden en genezen. Verschillende kruiden werken op verschillende delen van het lichaam, maar tegelijk ook op het hele lichaam en de geest. Zo zijn er kruiden die werken op de bloedomloop, de luchtwegen, de spijsvertering, lever, het urinestelsel, het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en kruiden die helpen bij angst of nervositeit.

Homeopathie

Homeopathische middelen stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam en worden ingezet bij zowel lichamelijke als mentale klachten. De middelen zijn zeer specifiek voor ieder dier, omdat alle kenmerken van het dier worden meegenomen in de keuze van het middel. Er zijn ook wel EHBO middelen en complexmiddelen die minder specifiek werken. Die pakken alleen de klacht aan in plaats van het hele dier. Middelen uit de klassieke homeopathie en complexmiddelen kunnen worden ingezet bij acute en chronische problemen.

Celzouten

Celzouten zijn lichaamseigen zouten die zich in de cellen bevinden en essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. Door bijvoorbeeld stress, straling, medicijnen, ziekte of voedingstekorten kunnen de noodzakelijke hoeveelheden verminderen waardoor klachten ontstaan. Door het toedienen van celzouten worden de tekorten aangevuld. Celzouten vitaliseren, ondersteunen de orgaanfuncties en reinigen het lichaam.

Reiniging en weerstand

Door het gebruik van reguliere medicijnen, maar ook door het normale leven in onze maatschappij, gebruik van 'gangbare' voeding kan het lichaam zo vervuild raken dat de natuurgeneeskundige middelen niet aanslaan. Daarom wordt vaak eerst gereinigd, het lichaam wordt ontgift. Daarna wordt de weerstand verhoogd en de darmflora versterkt, wat al een hoop problemen kan oplossen. Soms komt de ware aard van een klacht pas naar boven na de reiniging.

Voedingssupplementen

In het lichaam kan door verschillende oorzaken een tekort ontstaan aan bepaalde vitaminen of mineralen (deficiëntie). Er zijn tijden dat een dier supplementen kan gebruiken zoals na een bevalling, operatie of na het gebruik van antibiotica of corticosteroïden. Ook door een tekort aan vitaminen en mineralen in de voeding kan deficiëntie ontstaan. In de huidige 'kant en klare' voeding lijkt alles te zitten, maar dit voer is gebaseerd op het 'gemiddelde' dier, en dat bestaat natuurlijk niet. Door het geven van voedingssupplementen kunnen de tekorten aangevuld worden.

TTeam

Het behandelen van een lichaam met TTeam (Tellington Touch Equine Awareness Method) kan angst, spanning, pijn en ongemak zodanig opheffen dat het gedrag en de persoonlijkheid van een dier veranderen en de algemene gezondheid en welbevinden verbeteren. De methode bestaat uit werk op het lichaam, grondwerk en bij paarden ook werk onder het zadel. Een dier kan door deze methode beter leren en de balans en coördinatie verbeteren.

Massage

Met een goede massage voor een activiteit kunnen blessures voorkomen worden en zelfs betere prestaties gehaald worden. Na afloop zorgt een massage voor een goede cooling down en vermindert de eventuele spierpijn. Bij een blessure of trauma kan massage helpen de weefsels te herstellen.

Reiki

Bij een Reiki behandeling wordt door handoplegging energie doorgegeven. Reiki is de universele levensenergie die zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau kan helen. Dieren zijn heel gevoelig voor deze energie en weten precies waar ze deze willen ontvangen. Ze gaan dan ook vaak zo staan dat de handen van de therapeut op de juiste plaats terecht komen en ze lopen weg als ze genoeg hebben gehad.

Reiki-talk

Bij Reiki-talk wordt door spierreflexen (kinesiologie) aan het onderbewustzijn gevraagd waar blokkades zitten en waar de gerichte Reiki energie gegeven mag worden om lichaam en geest in balans te brengen.

Kijk voor meer informatie over mijn werkwijze bij Consult.

Natuurlijk & Nuchter - Nederland & België